Cékla –a gyógyító zöldség

Posted by Frank Osvath
Találatok: 613

Nem zöld, mégis zöldségnek számít, méghozzá a répafélékhez sorolandó. Leve üdítő és gyógyító hatású, emellett ételeink dísze.

Savanyúságként tálalják, de felhasználása gazdagabb ennél.
A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk. 

Legfőbb hatóanyagai: 
A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára. 
1 kg nyers céklából 6 dkg céklaport tudunk előállítani, testhőmérsékleten történő szárítással.

A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A legrégebbi lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főniciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztia alapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. 
Indiában  kiváló vérképző gyógynövényként tartják számon a céklagumót, de a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is  használták. Ismeretes Indiában a mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen bevált hatása. 
Főleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban.
 A görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.

A céklarépa akkor jó, ha felényi mint az öklünk. A céklarépát főleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából. Gyökere húsos, leveses, sötét lila színű. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk. 

Segít leküzdeni a náthát, influenzát. gyorsítja a mérgek, salakanyagok távozását szervezetünkből. Enyhe hashajtó hatása székrekedésre és aranyérre hajlamosaknak hatásos. Az emésztést könnyíti.
A köztudatban mint vérszaporító ismert. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. Ha idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését. Kálium tartalma hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára. 
 Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak. Májtisztító hatása kiváló sárgarépa lével . A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. 
Menstruációs zavarok esetén naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek.
A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. 
A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt

1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású.
A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után. 
A C-vitaminban gazdag étkezés jelentősen támogatja az elfogyasztott vas felszívódását. Az élvezeti cikkek, mint a kávé, a feketetea, vagy a drogok fogyasztása; illetve a gabonafélék korpája és bizonyos gyógyszerek kiürítik vastartalékainkat.

Sült cékla

Hozzávalók:

4 db cékla

4 db lilahagyma

só, fehérbors, fahéj

kevés borecet, olívaolaj

 

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy hőálló tálba tesszük. A hagymát karikára vágjuk és elkeverjük a céklával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, egy kevés fahéjjal megszórjuk. Borecettel  és olívaolajjal meglocsoljuk,ezután jól összekeverjük.
Lefedjük alufóliával, és kb. 60percig puhára sütjük 220 fokon. Húsok mellé ajánljuk köretként.

Forrás: http://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/cekla.html